Moci jít naboso zevnitř ven, je krásný pocit. Dřevěné terasy jsou nejpřírodnějším spojením mezi domem a zahradou – rozšiřují váš obytný prostor ven až do zeleně. Nezáleží jaké dřevo na terasy si z našeho bohatého sortimentu položíte k nohám: přírodní materiál si v horkých letních dnech vezme přesně to správné množství tepla a je příjemný také při chladnějším počasí. Komfortní a pohodlný výstup vám umožní neustálé spojení vaší zahrady s dřevěnou terasou.

Dřevěné terasy - referenční fotografie

  
Charakteristika druhů dřevin používaných pro terasy

Borovice: terasové dřevo na terasy

Hlavní země původu borovice dřeva na terasy: Severní, střední a východní Evropa
Popis borovice na terasy:
Povrch terasových prken je zpracován tak, že je převážně vroubkovaný nebo drážkovaný s občasným výskytem suků, což je pro borovicové dřevo charakteristické. Letokruhy má borovice výrazné s fládrováním dřeva pruhovým.  Borovicové dřevo je obzvlášť charakteristické svým vysokým obsahem pryskyřice a díky tomu je velmi odolné proti vodě a povětrnostním vlivům. Přítomnost vysokého obsahu pryskyřice dělá dřevo pružné a pevné. Jako každé bělové dřevo, tak i borovice trpí šednutím, proto bychom na tuto dřevinu doporučily vždy zvolit vhodný ochranný nátěr z řady Osmo Color určený přímo na borovicové dřevo. Borovicové dřevo na terasy je rovněž impregnovatelné. Pozor na kontakt s kovy, používejte vždy pro uchycení terasového dřeva nerezové vruty, jinak může dojít k výraznému zbarvení dřeva, které jen těžko odstraníte.           

Sibiřský modřín: terasové dřevo na terasy

Hlavní země původu sibiřského modřínu dřeva na terasy: Střední a východní Sibiř

Popis sibiřského modřínu na terasy:
Sibiřský modřín

Sibiřský modřín vyniká krásou mnoha drobných, avšak dobře zarostlých suků. Letokruhy jsou u sibiřského modřínu daleko hustší než například u borovice, proto na nás textura modřínového dřeva může působit živěji. Modřínové dřevo má tendenci bez povrchové úpravy šednou a právě pro tuto svojí přirozenou vlastnost je z oblibou používáno v surovém stavu bez nátěru. Ten z vás kdo preferuje čistotu barvy dřeva a zachování barvy dřeva může šednutí částečně předejít použitím vhodného nátěru z řady Osmo Color, doporučujeme však toto terasové dřevo nechat vzhledem k obsahu pryskyřice v přírodním stavu. Dřevo sibiřského modřínu se díky svému podílu pryskyřice vyznačuje svou vysokou hustotou, mechanickou i biologickou odolností, což směřuje k závěru, že je velmi odolné proti poškození hnilobou a hmyzem, nicméně i tato dřevina přes všechny svoje klady má sklon k tvorbě podélných trhlin. Pozor na kontakt s kovy, používejte vždy pro uchycení nerezové vruty, jinak může dojít k výraznému zbarvení dřeva, které jen těžko odstraníte.          

Douglasie: terasové dřevo na terasy

Hlavní země původu douglasie dřeva na terasy: Západ severní Ameriky, především Oregon po severní Mexiko
Popis douglasie na terasy:
Douglasie pochází z čeledi borovicovitých rostlin. Dřevo douglasky hovorově řečeno má běl nažloutlou, narůžovělou, jádro je světlehnědé až červenohnědé(na vzduchu tmavne). V podélném řezu vyniká pravidelností kresby. Letokruhy má douglaska široké a výrazné, texturu pravidelnou. Douglaska je jedním z nejlepších jehličnatých dřev. Jde o pevnější dřevo v porovnání s  ostatními jehličnany. Vyznačuje se menším množstvím suků. U nás se setkáte převážně s douglaskou středoevropskou, která se uměle vyvětvuje, aby se docílilo kvalitního těžebního dřeva. Dřevo douglasky má pouze malý sklon k trhání a kroucení. Bez povrchové úpravy rovněž i tato dřevina ve vnějších prostorách dostane po čase stříbřitě šedou barvu. Pozor na kontakt s kovy, používejte vždy pro uchycení nerezové vruty, jinak může dojít k výraznému zbarvení dřeva, které jen těžko odstraníte.              

Bangkirai Balau: terasové dřevo na terasy

Hlavní země původu bangkirai dřeva na terasy: Indonésie, Malajsie

Popis bangkirai na terasy:
Bangkirai Balau
V podobě dřeva bangkirai se setkáte s velmi odolným, tvrdým a trvanlivým dřevem, immunním proti houbám a plísním, které díky velké hustotě dřeva nepronikají dovnitř. Jde o tropické jádrové dřevo šedohnědé až načervenalé hnědé barvy. Pro bangkirai dřevo je charakteristický proměnlivý točitý růst. Na povrchu se mohou vyskytovat malé otvory po hmyzu, který přežívá pouze v živém dřevě, malé smolníky a drobné trhlinky. Tyto jevy však nemají vliv na vlastnosti dřeva. Tříslovina tanin, kterou dřevo obsahuje může být např. při dešti během prvních měsíců vyplavována a způsobit zbarvení omítky, kamene a konstrukcí. Pokud necháme bangkirai dřevo bez údržby získá časem krásnou šedostříbrnou barvu. Tomuto se dá předejít použitím vhodného nátěru jako je bangkirai olej z řady Osmo Color. Pozor na kontakt s kovy, používejte vždy pro uchycení nerezové vruty, jinak může dojít k výraznému zbarvení dřeva, které jen těžko odstraníte.

Kapur: terasové dřevo na terasy

Hlavní země původu kapur dřeva na terasy: Indonésie, Malajsie

Popis kapuru na terasy:
Kapur se řadí mezi dřeviny označované jako středně tvrdá dřeva (medium Hardwood) o průměrné hustotě 800 kg/m3 ve vzduchosuchém stavu. Jde o žlutohnědé  až hnědočervené  dřevo. Kapur se dodává pouze ve vysušeném stavu ca. 16-18%, proto je dřevo klidnější a stabilnější. Terasové dřevo kapuru obsahuje kafrovou silici, kterou můžete z čerstvého dřeva cítit. Ostatní vlastnosti a parametry jsou podobné dřevině Bangkirai.

Massaranduba: terasové dřevo na terasy

Hlavní země původu massaranduba dřeva na terasy: Střední a jížní Amerika

Popis massaranduba na terasy:
Massaranduba
Terasové dřevo massaranduba má velmi mnoho podobných vlastností jako bangkirai terasové dřevo. Dřevu Massaranduba je vlastní vnitřní pnutí, stejně tak jako  točitý efekt průběhu vláken v textuře dřeva. Odstín dřeva  masssaranduby je spíše červenohnědý. Za deště může rovněž dojít k vyplavování této červenohnědé barvy, proto si musíme dát v prvních měsících pozor na zbarvení omítky fasád, kamene a konstrukcí. Na všech exotických dřevinách se projevují drobné trhlinky massarandubu nevyjímaje. Pozor na kontakt s kovy, používejte vždy nerezové vruty pro uchycení, jinak by mohlo dojít k výraznému zbarvení dřeva, které jen těžko odstraníte.

Bukit: terasové dřevo na terasy

Hlavní země původu bukit dřeva na terasy: Indonesie, Malajsie (tropické nížiny)

Popis bukit na terasy:
Bukit
Bukit je dřevo na terasy patřící do kategorie Dark Red Meranti.  Jedná se o dřevinu označovanou jako lehké tvrdé dřevo (light Hardwood) o průměrné hustotě 739 kg/m3 ve vzduchosuchém stavu.  Barevnost dřeviny je od tmavočervené až po světlečervenou barvu. Díky této barevnosti  dřevinu Bukit zákazníci hodnotí jako jednu z nejhezčích.  Bukit se rovněž dodává pouze v uměle sušeném stavu 16-18% a to zajišťuje omezenější  deformace dřeva.  Vzhledem ke své odolnosti je toto dřevo  vhodné do vlhkých místností  a do vnějších prostor. Má vysokou rozměrovou stálost a minimální nebezpečí deformací. Dřevinu Bukit její vlastnosti  všeobecně pasovaly  na extrémně populární dřevo s velice rozsáhlou využitelností, např.: terasy, zahradní nábytek, podlaha do interieru, dřevěné fasády,  nebo vstupní venkovní dveře a okna se vyrábí z této dřeviny.    
 

  Borovice Sibiřský modřín Douglasie  Modřín
Botanický název pinus silvestris larix sibirica afzelia quanzensis welw larix decidua
Původ Evropa Sibiř Amerika/Evropa Evropa
Zabarvení nažloutlé / načervenale
bílé
nažloutlé / červenohnědé světle hnědé / červenohnědé nažloutle bílé/načervenale bílé
Hustota dřeva kg/m3 330 - 510 440 - 850 350 - 750 550
Objemové sesychání v% 11,2 - 12,4 11,4 - 15,0 11,5 - 12,5  
Odolnost/ tvrdost střední středně tvrdé strědně tvrdé střední
Přítomnost tříslovin
a ost. látek
běžná při slunečném ohřátí vysoká střední až malá běžná při slunečném ohřátí

 

  Bangkirai Balau Kapur Massaranduba Bukit
Botanický název shorea spp. barbats and ciliata dryobalanops spp. manilkara bidentata shorea platyclados
Původ Indonésie/Malajsie Indonésie/Malajsie Střední a jížní Amerika Indonésie/Malajsie
Zabarvení šedohnědé / načervenalé/ hnědé žlutohnědé / červenohnědé červenohnědé červenohnědé / hnědé
Hustota dřeva kg/m3 850 - 1155 760 - 815 1100 - 1200 505 - 870
Objemové sesychání v% 8,1 - 14,0 cca 16,0 12,0 - 13,8 11,0 - 15,0
Odolnost/ tvrdost tvrdé středně tvrdé velmi tvrdé středně tvrdé
Přítomnost tříslovin
a ost. látek
vysoká v prvních měsících není známa vysoká v prvních měsících není známa

Doporučené nátěry OSMO Color pro povrchovou úpravu dřevin s venkovním použitím

Všeobecné pokyny:
Vlivem povětrnostních vlivů a zatěžování podlahy se během sezony olej z povrchu pomalu odstraní, tím u dřeva může docházet k šednutí a proto potřebuje odpovídající údržbu i dodatečnou úpravu povrchu olejem (u dřeva bez úpravy povrchu začne toto šednutí okamžitě).
Běžné opotřebení povrchu dřeva z úpravou povrchu olejem (např. malými kamínky) musí být okamžitědůkladněočištěno a provedena nová úprava olejem. To lze zcela jednoduše provést i na částech podlahy tzv. lokální ošetření poškozených míst. Není nutné žádné obrušování povrchu.
Úplného proschnutí povrchu se dosáhne po 10ti až 14ti dnech. Zároveň s údržbou terasových prken na ploše musí docházet k pravidelné údržbě čelních řezných hran též olejováním. 

Návod na údržbu:
Po pokládce doporučujeme u všech řezných hran, otvorů pro šrouby a rovněž případného poškození dodatečně upravit povrch příslušným Osmo speciálním olejem na dřevo.

Pravidelná údržba:
Znečištěné a odolné skvrny lze odstranit buď vodou a Osmo wisch - fixem nebo Osmo voskovou údržbou a čistícím prostředkem.

Oživení povrchu:
Pro udržení stále dokonalého vzhledu Vašeho dřeva doporučujeme 2krát ročně na jaře a na podzim celý povrch důkladně očistit kartáčem a velkým množstvím vody, do které přidáme přípravek Osmo wisch fix a po důkladném uschnutí provést úpravu povrchu terasy s jedním z našich speciálních olejů na dřevo. Při velmi silném znečištěním použijeme nejdříve Osmo voskovou údržbu a čistící prostředek.

Údržba terasového dřeva

Optimální ochrana pro Vaši dřevěnou terasu

Pro vysoce kvalitní dřevěnou terasu jste se rozhodli z dobrého důvodu. Aby dřevo zůstalo natrvalo hezké, mělo by být chráněno před nadměrným pohlcováním vlhkosti, před slunečním zářením a mechanickým oděrem.

Vlivem povětrnostních vlivů a zatěžováním podlahy se během sezóny olej z povrchu pomalu odstraní, tím u dřeva může docházet k šednutí a proto potřebuje odpovídající údržbu i dodatečnou úpravu povrchu olejem. (U dřeva bez úpravy povrchu začne toto šednutí okamžitě).

Návod na údržbu - doporučení k natírání:

Odolnost různých druhů dřeva závisí mimo jiné na hustotě a obsažených látkách. Nové dřevo by mělo být po zabudování nejprve vystaveno povětrnosti, aby se látky rozpustné ve vodě mohly „vymýt“. Plocha terasy z exotických dřevin, by se měla upravit olejem až ca. 2 měsíce po pokládce, kdy dojde k přirozenému úbytku olejnatých látek z povrchu dřeva. Všechny řezné hrany je však doporučeno ihned po pokládce ošetřit Osmo speciálním olejem na dřevo , aby se eliminovalo vymývání barviva a zároveň i tvorba trhlin. Pozor: Bangkirai i ostatní tvrdá exotická dřeva mají velké množství uložených olejnatých látek. Tyto obsažené látky z části prosakují na povrch během první fáze vystavení povětrnostním podmínkám a mohou být vyplaveny deštěm. Při vymývání může dojít k tmavému zabarvení např. světlých stěn, betonových desek a ostatních konstrukčních dílů. Voda by proto neměla vytékat u fasád nebo téci přes světlé podlahové krytiny. Před tím než dřevo začne šednout, měly by být za suchého počasí naneseny dva nátěry. K tomu lze použít Osmo speciální oleje odpovídající druhu dřeva. V případě požadavku odlišného barevného odstínu lze také použít Osmo Ochrannou olejovou lazuru odpovídající požadovanému barevnému odstínu. Dbejte na to, aby byl olej vždy rovnoměrně nanesen v tenké vrstvě a ve směru vláken dřeva. K tomu se ideálně hodí Osmo kartáč  k natírání podlah 150 mm – pro rychlou práci ve stoje, která šetří záda. Již zešedlé dřevo je třeba před úpravou olejem odšedit Osmo odšeďovačem. Minimálně 12 hodin nechat schnout. Doba schnutí může být delší za vlhkého a chladného počasí. Úplného proschnutí se dosáhne po 10-14 dnech.

Kartáč
Příklad kartáče k natírání podlah pro rychlou práci ve stoje. 
 
 
 

 Důležité:
Bezbarvé oleje prodlužují trvanlivost již barevně upravených teras a umožňují méně silnou pigmentaci. Protiskluzový Terasový olej má k tomu ještě protiskluzový účinek a preventivně zabraňuje tvorbě zeleného povlaku na povrchu. Samostatný nátěr UV Ochranným olejem bezbarvým, Ochranným olejem na týk nebo Terasovým protiskluzovým olejem poskytuje při silném zatížení dřevěné terasy povětrnostními podmínkami ve vnějších prostorách pouze malou a krátkodobou ochranu.

Pravidelná údržba:

Protože je povrch v nechráněných vnějších prostorách vystaven vysokému zatížení, měla by být pravidelně prováděna údržba povrchu a malé poškození by mělo být okamžitě opraveno. Znečištění a odolné skvrny lze odstranit vodou a Osmo wish fixem. Poškození povrchu s úpravou olejem (např. malými kamínky) je třeba okamžitě důkladně očistit a znovu provést úpravu olejem. Zcela jednoduše lze takto opravit jenom určité části povrchu – není třeba žádné obrušování povrchu.

Údržba terasového dřeva
Kdy je potřeba provádět dodatečnou úpravu povrchu?

Speciální oleje na dřevo podléhají přírodnímu působení povětrnostních podmínek a jsou mechanicky „opotřebovávány“. Povrch lze jednoduše očistit a provést dodatečnou úpravu olejem, dříve než dojde k zešednutí. K tomu účelu je třeba celý povrch důkladně očistit kartáčem na násadě a velkým množstvím vody. Zelený povrch lze odstranit produktem Osmo Gard Clean. Po důkladném uschnutí by měl být povrch 1x natřen nátěrem, který byl naposledy aplikován, přičemž při přiměřeném mechanickém zatížení povrchů, které nejsou vystaveny povětrnosti, je jenom zřídka třeba jejich dodatečná úprava. Obrušování není oproti jiným nátěrovým systémům třeba.

Rychlý test: Dokud při postřikování dřevěné plochy vodou odskakují kapky a voda se nevsakuje do dřeva, není ještě třeba dodatečná úprava povrchu.

Osmo speciální oleje na dřevo neoprýskávají, nepraskají a neodlupují se!

Pokud jsou na jaře patrné silné známky zvětrání povětrností, mohou být příčinou následující faktory:

■ Látky obsažené ve dřevu nebyly před úpravou „vymyty“ působením povětrnosti. Dřevo bylo nasyceno, oleje nemohly dostatečně proniknout do dřeva a zevnitř se ním propojit.

■ Separační fi lm na povrchu. Film s oddělujícím účinkem (např. pryskyřice a znečištění)zamezily potřebné penetraci a výrazně snížily přilnavost.

■ Nadměrné pohlcování vlhkosti. Kvůli nedostatečné konstruktivní ochraně dřeva (např. stále mokrý povrch, otvory pro šrouby ve spodní části rýh ( drážek ),nechráněné hrany po řezu) se vlhkost kapilárně nasaje a pronikne i do dřeva s úpravou povrchu.

■ Vlhkost dřeva je v době aplikace nátěru příliš vysoká. Oleje nemohou dostatečně proniknout do vlhkého dřeva a tím nemohou zevnitř propojit se dřevem.

■ Pokud je naneseno příliš velké množství oleje, uzavřou se póry a vytvoří se vrstva.
Následkem může být odprýskání. Oleje je proto třeba vždy aplikovat v tenké vrstvě a rovnoměrně. 
Při opravě povrchu by jste měli postupovat následujícím způsobem:
U částí povrchu s barevnými nedostatky doporučujeme uvolněné zbytky nátěru odstranit kartáčem na násadě a vodou, po uschnutí znovu 2x nanést olej. Na hladkém povrchu lze k čištění na sucho také použít jednokotoučový stroj se zeleným padem nebo s brusnou mřížkou (P80). Na větším a rýhované(drážkovaném ) povrchu doporučujeme použít vysokotlaký čistící přístroj s plochým paprskem.

➜ Pozor: Nesmí dojít k poškození dřeva proudem vody (nepoužívat bodový paprsek a frézu na nečistoty)!

 

Terasa pro elegantní, radostný a moderní životní styl. Bez šroubů, bez lepidla, bez nářadí, žádné bolesti hlavy!

Terasový systém Deck Clic

Deck Clic - čtverce na terasu je revoluční podlaha z masivního dřeva vhodná pro vylepšení interiéru a exteriéru. Tato unikátní podlaha s modulovým systémem terasové čtverce je vyráběna z uznávaných tropických tvrdých dřevin jako hlavní materiál pro použití v exteriéru, doplněný o inovativní „do sebe zapadající“ systém podkladu/roštu umožňující mnohonásobné využití a snadnou pokládku.

 

Osm elegantních vzorů uspokojí všechny požadavky kladené na terasy z terasových čtverců . Deck Clic - terasy jsou  výrobky vyvinuté tak, aby splnily požadavek velkého výběru žádaných stylů a dokonale zdůraznily kvalitu a hodnotu terasy skládané ze čtverců nebo obdelníků.

Deck Clic - terasy poskytují vysokou estetiku a životnost. Jsou nenáročné na údržbu a instalaci. Žádné lepidlo, žádné šrouby a celkově žádný nepořádek během montáže terasy.

 

ČTVERCE NA TERASU - Výběr dřevin
Terasy Deck Click - Akácie Název
Akácie (Acacia Mangium)
hustota ve vzduchosuchém stavu (kg/m3)
650 - 900
Terasy Deck Click - Balau Název
Bangkirai (Shorea spp)
hustota ve vzduchosuchém stavu(kg/m3)
850 - 1155
Terasy Deck Click - Merbau Název
Merbau (Intsia palembanica, I. bijuga)
hustota ve vzduchosuchém stavu (kg/m3)
511 - 1040
Terasy Deck Click - Belian Název
Belian (Malaysian Ironwood)
hustota ve vzduchosuchém stavu(kg/m3)
835 - 1185