Hlavní strana: O dřevě

Smrk

Severský smrk roste s jemnými lety. Světlé, nažloutle bílé a na suky bohaté dřevo lze snadno opracovávat. Kromě typických světlejších suků patří také menší černé nebo černě orámované suky a stejně tak smolníky (možné ronění pryskyřice) k obrazu oblíbeného druhu dřeva. Při zatížení UV-zářením smrk bez úpravy povrchu a s bezbarvou úpravou změní světlou barvu v teplejší barevný lehce nažloutle-hnědý odstín.

 

 

Borovice tlakově impregnovaná

Typické pro severskou borovici je výrazná tvorba suků, přičemž suky jsou větší než u smrku. Díky impregnaci v tlakovém kotli se borovice velmi dobře hodí do vnějších prostor. Dodatečná úprava se musí provést během cca 3 měsíců. U světlých, transparentních odstínů bude prosvítat nazelenalé zbarvení impregnace.

 

 

Sibiřský modřín

Sibiřský modřín se vyznačuje jemnými lety a velkým obsahem pryskyřice. Nažloutlé až červenohnědé dřevo se vyznačuje díky velkému procentu obsahu olejnatých látek ve dřevě vysokou přírodní odolností vůči povětrnostním vlivům. K typickému znaku patří živá struktura s velkými suky. Ve vnějších prostorách modřín bez úpravy povrchu nebo s bezbarvou úpravou rychle zešedne, resp. na povrchu se vyskytne typicky šedostříbrná patina. Toto odolné dřevo lze zabudovat bez úpravy povrchu. K typickým vlastnostem patří sklon k tvorbě podélných trhlin, kroucení a ronění pryskyřice, které se vyskytnou také po pokládce. Aby se zabránilo pruhům od rzi, doporučujeme připevňovací prostředky pouze z ušlechtilé oceli.Protože má modřín sklon k tvorbě rozštěpu, měla by být všechna místa k připevnění předvrtána (obzvláště v okrajových částech a na koncích prken). Kvůli obsahu pryskyřice není sibiřský modřín vhodný pro barevnou úpravu a nechává se přírodní.

 

Douglaska

Světle načervenalá až červenohnědá douglaska má podobně vysokou odolnost vůči povětrnosti jako modřín a dobře se proto hodí do vnějších prostor. Větší suky a živá struktura charakterizují její vzhled. Douglaska má pouze malý sklon k trhání a kroucení. Aby se zabránilo štěpení při montáži, měly by být otvory pro připevňovací prostředky předvrtány (obzvláště v okrajových částech a na koncích). Bez barevné úpravy zešedne douglaska ve vnějších prostorách na stříbřitě šedou.

 

 

Meranti

Světlé až tmavočervené dřevo je prakticky bez suků a díky své vysoké odolnosti je ideální do vlhkých místností a do vnějších prostor. Meranti má vysokou rozměrovou stálost a minimální nebezpečí deformací.

 

 

 

Západní červený cedr

Jehličnaté dřevo, které se především vyskytuje na západním pobřeží Severní Ameriky, se vyznačuje velkým barevným spektrem od světle žluté po tmavohnědou. Výrazná hra barev (také uvnitř prkna) propůjčuje tomuto dřevu jeho zvláštní vyzařování. Při zatížení UV zářením ztmavne dřevo do hněda; při přímém vystavení UV-záření ve vnějších prostorách bude červený cedr stříbřitě šedý. Měkké a tvarově velmi stálé dřevo lze velmi dobře opracovávat. Díky jeho velmi vysoké odolnosti lze červený cedr bez problémů použít ve vlhkých místnostech a vnějších prostorách. K montáži používáme spojovací prostředky z ušlechtilé oceli.